Bild från bouletävling i Brunnsparken i Ronneby /Ronneby Bouleklubb
Historien om det sortens boule vi spelar nu för tiden har anor ända från 4000-talet före Kristus då Egyptierna lär ha varit förtjusta i spel av olika slag. Det har hittats klot i en grav i Nagada.
Därefter har sporten utvecklats genom sekler och stenar, kulor, varpor etcetera har använts men under 1800-talet formades mer den sorts boule vi har nu och strax efter sekelskiftet 1900 så blev "Boule petanqe" snabbt erkänd och standard. Petanqe betyder att man står med fötterna ihop till skillnad från andra varianter med springande ansats.
Massor av information finns såklart på
Svenska Bouleförbundets hemsida
Följ länken Svensk Boule
Välja klot
Kloten är såklart det mest väsentliga förutom en grusplätt att spela på. Kloten finns i flera kvaliteter, tyngder och diameter. Att välja är inte lätt som nybörjare, att fråga expertis blir man kanske inte klokare av, så mitt råd är att skaffa ett set allroundklot till att börja med, efter ett tag/år så kanske du vill specialisera dig och skaffar ett nytt set baserat på din då större erfarenhet. Så kallade Kina-klot eller Bensinmacks-klot är oftast mycket billiga, ibland i set om 2+2+2 olika mönster, de är kromade vilket släpper efter ett tag och blir inte bra att hålla MEN utmärkt att köpa för att prova på
(ditt första set blir perfekt som reserv och inte minst kul och bra att ha till gäster/kompisar att kunna låta dem pröva och ta en match)
Mina högst personlig råd:
Storlek/vikt:
herr 71-74 mm 700-740 gram - dam 70-72 700-710 gram, släta eller valfri räffling
Köp klot från etablerad tillverkare, t ex OBOUT i sportaffär eller på nätet.
s.k. Matchklot som har vikt och idnummer graverat 800:- & uppåt
eller Fritidsklot utan märkning 4-500:-
Eller mitt eget tips är, köp rostfria (Inox) pris ca: 1000-1500:- & uppåt Det är en bra investering att lägga till en femhundring för att få rostfria (annars rostar de oftast)
Spel / roller
Det viktigaste i boule är såklart ens spel/kastskicklighet tillsammans med en stor portion taktik som kan vara mer viktigt än precisionen spelmässigt
Rollerna är ganska viktiga, och det finns 2 (3) roller.
I den finaste spelformen internationellt är man 3 i laget (trippel) med 2 klot var och har då rollerna; en läggare, en skytt och en kombi/mellan läggare&skytt
I Norden är det vanligast att man spelar dubbel (även singel & trippel såklart)
I dubbel är man en läggare, en skytt
Läggare har som primär uppgift att lägga så bra som möjligt eller enligt den taktik man har bestämt i laget
Skytten har såklart till uppgift att vid behov och enligt taktiken skjuta bort bra motståndarklot
Kombi-mannen/kvinna gör vad som behövs när de andra två är slut på klot
----------------------------------------------
Det finns hur mycket som helst i text, bild, film och annat på Internet, man kan hitta hur mkt som helst nyttigt, onyttigt, roligt och trist ....
Det finns sannolikt klubb(ar) och föreningar där du bor, både för tävlingsspel och umgänge, de flesta penionärsfalanger har någon bouleaktivitet, och många klubbar har bra barn/ungdomsverksamhet
Och som nämnts finns all relevant information, regler, klubbar, instruktionsfilmer med mera på boulesportens svenska sida
----------------------------------------------
Faktarutan
Det tar ungefär tio minuter att lära sig spela boule, men man får hålla på i många år innan man behärskar alla taktiska och tekniska finesser. Boule är en utpräglad precisionsidrott kombinerad med otaliga taktiska varianter.
I boule spelar man antingen tre mot tre (trippel), två mot två (dubbel) eller en mot en (singel). I trippel har varje spelare två klot. I dubbel och singel har man tre klot vardera. Kloten är av metall och man spelar på grus.
Man spelar sin klot mot en liten målkula (lillen) och spelet går ut på att man får poäng för de klot det egna laget har placerat närmare lillen än motståndarnas bästa kula; 1-6 poäng per omgång.
Spelet börjar
med att man lottar om vem som ska kasta lillen. En spelare i det lag som vann
lotten ritar en ring i gruset och kastar ut lillen mellan 6 och 10 meter. Är
inte lillekastet godkänt får motståndarlaget placera lillen på godkänd plats,
men de kastar inte först iallafall.
Omgången spelas sedan från denna ring, och det är det lag som inte är närmast lillen som spelar nästa klot. I vilken ordning man spelar sina klot inom laget avgör man själv. Det finns alltså ingen speciell "turordning". Den uppkomna situationen avgör vem i laget som spelar.
När alla spelare spelat sina klot är omgången slut och man räknar ihop poängen innan nästa omgång börjar. Det lag som fick poäng i omgången gör en ny ring och kastar ut lillen igen. Först till tretton poäng vinner.
Foten
Båda fötterna ska vara innanför ringen. God balans är viktigt.
Handen
Lägg klotet i handen och håll om det försiktigt, ungefär som om det vore ett ägg. Vänd handen. Handflatan och klotet hamnar då nedåt.
Lägga
När du försöker
kasta ditt klot så nära lillen som möjligt kallas det att du lägger. När man
lägger brukar man antingen stå upp, med lätt böjda ben, eller sitta på huk.
Du kan välja att kasta med hög både och nedslaget nära lillen (plombering) eller att rulla klotet fram mot lillen. Skickliga läggare låter underlaget och den tänkta nedslagsplatsen avgöra hur kastet ska utföras.
Om du har underskruv på klotet stannar det fortare och är lättare att kontrollera. Efter hand som du övar upp skickligheten kan du börja med sidskruvar åt höger eller vänster, allt efter vad spelsituationen kräver.
Skjuta
Ganska ofta är
det bättre att skjuta än att lägga. Att skjuta betyder att du försöker träffa
motståndarens klot med ditt eget klot. Då man skjuter blir resultatet i regel
bäst om man står med lätt böjda ben och pendlar med armen i mjuk rörelse.
Som skytt försöker man i regel träffa motståndarens klot utan att det egna klotet slår i marken först. Avståndsbedömningen och precisionen måste vara exakt. Om du träffar riktigt rent kommer ditt skytteklot att byta plats med det klot du siktade på. Det kallas carreau och är boulens motsvarighet till bowlingens strike.
Taktik
Det taktiska
inslaget i spelet är stort och man ställs hela tiden inför frågan om man ska
lägga eller skjuta. Man måste avgöra var man ska försöka lägga sitt klot,
framför lillen eller intill ett motståndarklot.
Skickliga skyttar bestämmer sig för om de ska träffa motståndarens klot rakt framifrån eller på sidan, till exempel för att försöka träffa två motståndarklot med samma skott.
Som en extra krydda kan man också flytta lillen till en ny position genom att lägga eller skjuta på lillen. Då uppstår en helt ny situation och det blir ofta många poäng, men inte alltid till det lag som flyttade lillen.
Mäta
Ibland skiljer
endast tiondelar av en millimeter vilket som är närmast lillen. Ett måttband,
helst av stål och med så kallad "flärp", hör förstås till
boulespelarens grundutrustning.
Övrig utrustning
Förutom ett måttband kan det vara bra att ha en trasa av något slag. Klotet blir gärna dammigt, eller smutsigt, i gruset och för att få bästa möjliga grepp har man en lite trasa som är bra att torka av kloten med.
En bouleväska att förvara kloten i mellan matcherna är givetvis ett måste. Både när det gäller väska och trasa har det bland spelare utvecklats många spännande varianter som ibland speglar spelarens personlighet.
I övrigt gäller
klädsel och skor anpassade efter rådande väderlek. I förbundstävlingar,
nationella och regionala tävlingar krävs det att lagmedlemmarna har enhetlig
klädsel. Oftast använder man då föreningskläderna precis som i många andra
idrotter.
Källa: